KRONIKA

Spotkanie klasy I E z dietetykiem (12 kwietnia)

 

Spotkanie z dietetykiem w I E



 

Za pośrednictwem pedagoga szkolnego, pani Małgorzaty Bartosiak, zaprosiliśmy na lekcjępanią Dianę Połosę, dietetyka z jednej z sokołowskich poradni, by przybliżyła nam specyfikę swojej pracy i kierunek kształcenia.

Czym zajmuje się dietetyk?

W Polsce zawód ten jest wciąż mało popularny i rzadko rozpoznawalny. Z porad i usług dietetyków korzysta niewiele osób, ale powoli zmienia się  ta sytuacja wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat zdrowego stylu życia i wzrostem standardu życia Polaków.

Dietetycy mają za zadanie nie tylko uświadamiać nam konieczność prawidłowego odżywiania, sposoby wybierania żywności czy przygotowywania potraw, ale pomagają przede wszystkim rozwiązywać różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, począwszy od tego, jak radzić sobie z nadwagą, a skończywszy na żywieniowym leczeniu wielu poważnych chorób. Obecnie praktycznie każda jednostka chorobowa wymaga stosowania określonych zaleceń dietetycznych. Zdrowy tryb życia to nie są diety, które eliminują to, co lubimy podjadać, ale zmiana naszych nawyków żywieniowych, które są zdecydowanie najkorzystniejsze dla zdrowia.

Należy przede wszystkim pamiętać o pięciu regularnych posiłkach, mniej więcej co trzy godziny. Zawsze trzeba mieć w szkole drugie śniadanie. Warto przynieść ze sobą ulubiony jogurt, zamiast niezdrowego batonika bez wartości odżywczych. Ważne jest także zróżnicowanie dań. Pani dietetyk przypomniała nam „piramidę żywieniową”, czyli optymalny model odżywiania, który można stosować przez całe życie. Pokazuje ona, jakie produkty należy jadać codziennie, jakie kilka razy w tygodniu, a jakie kilka razy w miesiącu.

Jak zostać dietetykiem?

Jeśli interesujemy się racjonalnym odżywianiem i zdrowym trybem życia, to warto pomyśleć o odpowiednim kierunku kształcenia, który pozwoli zdobyć niezbędny zasób wiedzy i przygotuje do praktycznego wykonywania zawodu. Według pani Diany Połosy najkorzystniej jest zdobyć dyplom magistra dietetyki. W ramach szkolnictwa wyższego dietetykę można studiować na uczelniach publicznych i niepublicznych, w trybie stacjonarnym i zaocznym, w systemie studiów I stopnia z uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata lub studiów II stopnia z uzyskaniem tytułu zawodowego magistra. Osoby posiadające kwalifikacje co najmniej pierwszego stopnia, mogą uzupełnić swoją edukację w ramach kształcenia podyplomowego, którego celem jest wzbogacenie i aktualizacja wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia człowieka. Uczestniczenie w  powszechnie dostępnych kursach doszkalających, może stanowić cenne uzupełnienie wiedzy. Niestety, same kursy nie dają jednak tytułu oraz pełnego przygotowania do zawodu dietetyka.

Absolwent, kończący studia na kierunku Dietetyka, ma wiele możliwości kształtowania swojej dalszej kariery zawodowej. Zatrudnienie można znaleźć w szpitalach, przychodniach, poradniach chorób metabolicznych, a także restauracjach, sklepach z suplementami diety i zdrową żywnością, firmach cateringowych, klubach fitness, sanatoriach czy firmach, zajmujących się produkcją żywności lub suplementów diety.

Dietetyka - w programie studiów między innymi:

Studenci uczą się podstaw fizjologii człowieka połączonej z anatomią, biochemii, chemii ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią.

Te biologiczno-chemiczne dziedziny to baza, na której studenci zbudują swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Muszą więc najpierw poznać technologię wraz z towaroznawstwem żywności oraz podstawy żywienia człowieka.

Ten ostatni przedmiot obejmuje też zajęcia praktyczne w pracowni i polega na nauce sporządzania posiłków.

Ważna jest bromatologia (nauka badająca produkty spożywcze pod względem wartości odżywczych i składu) oraz wiadomości o lekach. Uzupełnieniem ważnym ze względu na przyszłe zadania dietetyka głównie w szpitalnictwie, jest medycyna katastrof, ratunkowa, a także immunologia.

Natomiast takie dziedziny, jak żywienie dzieci i niemowląt czy żywienie ludzi starszych, to wstęp do wiedzy o żywieniu specjalizowanym.

Studenci zgłębiają też zagadnienia z medycyny rodzinnej, kliniczny zarys schorzeń, prawo żywnościowe z podstawami ekonomii, choroby zakaźne, a także dietoprofilaktykę chorób cywilizacyjnych.

Istotne są też przedmioty uzupełniające, takie jak statystyka, psychologia, socjologia czy etyka zawodowa.

Poza pracownią żywienia zalicza się także praktykę w placówkach medycznych.

 

 

   Sylwia Postek

BIP RSS
 
CMS Toruń